Rond deze tijd van het jaar krijgen wij vaak de vraag of een deurwaarder beslag mag leggen op het vakantiegeld. In deze blog leest u meer over de regels met betrekking tot het leggen van beslag op het vakantiegeld, hoe u bezwaar kunt maken bij een onterechte inhouding van het vakantiegeld en wat wij hierin voor u kunnen betekenen.

Wanneer valt het vakantiegeld volledig onder het beslag?

Misschien is het goed om voorop te stellen dat in de meeste situaties het volledige vakantiegeld onder het beslag valt. Wanneer het inkomen hoger is dan de beslagvrije voet, dan wordt er elke maand een bedrag afgedragen aan de deurwaarder. Het volledige vakantiegeld zal in deze situatie tevens worden afgedragen aan de betreffende deurwaarder.

Wanneer valt het vakantiegeld deels of niet onder het beslag?

Wanneer uw inkomen lager is dan de beslagvrije voet, dan heeft u mogelijk recht op (een deel van) uw vakantiegeld. Op het moment dat een deurwaarder beslag gelegd heeft op uw inkomen, maar er maandelijks niets wordt afgedragen, dan is uw inkomen lager dan de beslagvrije voet. Het vakantiegeld zal in deze situatie niet volledig onder het beslag vallen, maar vaak wel volledig overgemaakt worden naar de deurwaarder. In de volgende paragraaf leest u wat u kunt doen tegen het onterecht inhouden van het vakantiegeld.

Er is te veel beslag gelegd, wat moet ik doen?

Wanneer het vakantiegeld door de werkgever of de uitkeringsinstantie ten onrechte wordt afgedragen aan een deurwaarder, dan kunt u hiertegen bezwaar maken over verschillende manieren.

Allereerst kunt u een verzoek doen bij de betreffende deurwaarder om het te veel ingehouden vakantiegeld terug te betalen. Wanneer het inkomen lager is dan de beslagvrije voet, dan mag de deurwaarder het vakantiegeld niet direct aan de schuldeiser afdragen. De deurwaarder dient eerst te controleren welk deel van het vakantiegeld onder het beslag valt. Heeft de deurwaarder het vakantiegeld toch al afgedragen? Dan kunt u mogelijk een klacht indienen.

Wanneer de uitkeringsinstantie een brief stuurt waarin staat dat het vakantiegeld zal worden afgedragen aan de deurwaarder, dan kan hiertegen bezwaar ingediend worden. Het sturen van een brief is echter geen vereiste. Mocht er geen bezwaar mogelijk zijn, dan kunt u altijd een klacht indienen. Indien u werkgever het volledige vakantiegeld ten onrechte aan een deurwaarder heeft afgedragen, dan kunt u een loonvordering instellen.

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Uw bewindvoerder heeft de taak om te controleren of er niet te veel beslag gelegd is op uw inkomen. Onder uw inkomen wordt ook uw vakantiegeld verstaan. Op het moment dat er teveel beslag gelegd is, dient uw bewindvoerder dit bij de betreffende deurwaarder terug te vorderen.

Mocht u vragen hebben omtrent beslag op uw inkomen, dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via 0492 – 770 080.

Hulp nodig bij jouw financiƫn? Wij helpen je graag!

Afspraak maken
Altijd bereikbaar om u te helpen

Contact ons